Zistenia kontrolórov PSK neskončili u orgánov činných v trestnom konaní

19.09.2003 Celý región

Porušenia zákonov o rozpočtových pravidlách, o účtovníctve a o cestovných náhradách sú najčastejšie v činnosti organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešo...
Porušenia zákonov o rozpočtových pravidlách, o účtovníctve a o cestovných náhradách sú najčastejšie v činnosti organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Vyplýva to zo zistení útvaru hlavného kontrolóra za doterajšie obdobie roku 2003. Na tlačovej konferencii 27. augusta o tom informoval hlavný kontrolór PSK Vladimír Fedorko.

Ani jeden z 92 zaznamenaných poznatkov z 18 vykonaných následných finančných kontrol nebol takého charakteru, aby Fedorka donútil odovzdať prípad orgánom činným v trestnom konaní.
V porovnaní s predchádzajúcim obdobím výrazne medzi sťažnosťami, ktoré útvar hlavného kontrolóra PSK prijal, poklesol počet anonymov. Zo 67 podaní bolo iba 17 bez podpisu. Najviac sťažností (23) prišlo na prácu zdravotníckych zariadení, pritom tieto sú \"pod strechou\" PSK len od začiatku tohto roka. Navyše podľa Fedorka vybavovanie sťažností je veľmi komplikované, keďže kompetencia v mnohých prípadoch nepatrí len PSK, ale aj rezortnému ministerstvu či lekárskej komore. Do konca júna t. r. uzavreli šetrenie 10 sťažností ako opodstatnené, 33 ako neopodstatnené a 13 odstúpili pre vecnú nepríslušnosť.
Riaditeľ Úradu PSK Alexander Ernst v ten istý deň informoval, že od pondelka 25. augusta do 12. decembra t. r. prebieha na úrade kontrola Najvyššieho kontrolného úradu. Skupina vykoná previerku rozpočtového hospodárenia a stavu prechodu kompetencií na PSK.
(jj)
 

Vyberte región